Pläkkilyhty

Pläkkilyhty on kotimainen käsityönä valmistettu koristeellinen kynttilälyhty.

Pläkkilyhty tunnetaan myös nimellä hameenlämmitin. 1800-luvulla kirkossa käydessään naisväen muotiasuna oli leveä hame, joka ei välttämättä kuitenkaan aina ollut kovinkaan lämmin talviasuste. Sääriin tuli kylmä ja jotain oli keksittävä tilanteen korjaamiseksi. Lämmitysongelma korjattiin hameen alle laitettavalla kynttiläyhdyllä.

Pläkkilyhty nykymuotoisenaan on syntynyt käsi- ja taideteollisuusliiton Tarinatuote-kilpailun pohjalta. Lyhdyn ulkoasun on suunnitellut Mikael Nygård Länsi-Suomen muotoilukeskuksen Muovan sekä Pohjanmaan liiton yhteistyönä. Lyhdyn valmistuksesta on vastannut alusta lähtien pläkkyri Asko Gråholm, joka on siis pläkkilyhdyn aito ja alkuperäinen valmistaja. Nykyään tätä sukupolvelta toiselle siirtynyttä pläkkyriperinnettä jatkaa samassa verstaassa hänen poikansa Kari Gråholm. Verkkokauppa Fyrryssä myytävät pläkkilyhdyt ovat aina aitoja ja alkuperäisiä pläkkilyhtyjä.

Lyhdyssä voi polttaa tuikkukynttilää sekä sisä- että ulkotiloissa. Älä kuitenkaan aseta lyhtyä helposti syttyvälle alustalle. Kostuessaan pläkkipelti patinoituu (kauniin) ruosteiseksi. Ulkotiloihin suosittelemme kosteutta kestävää kuparilyhtyä.
Lyhdystä saa myös näyttävän ja helppohoitoisen sisustuselementin asettamalla lyhdyn sisään led-valonauhan. Testaa itse.